A dugulások okai és a duguláselhárítás otthoni módjai

A dugulások okai és a duguláselhárítás otthoni módjai

A vízvezeték-szerelők hívásának okai közül az egyik leggyakoribb az eltömődött lefolyó és a duguláselhárítás. A kellemetlen szagoktól a vízig, amely egyszerűen nem folyik le, az eltömődött mosogatókon át mindenféle probléma kiváltó oka lehet egy dugulás. Ha azonban hagyjuk, hogy az eleinte kisebb problémák tovább súlyosbodjanak, könnyen hatalmas problémával állhatunk majd szembe, amin csak profik segíthetnek.

Ha azt gyanítjuk, hogy eltömődött a lefolyónk a jó hír az, hogy mi is ki tudjuk üríteni.

ELDUGULÓ LEFOLYÓCSŐ JELEI

Egy eltömődött lefolyó anyagi károk és egészségügyi problémák forrása lehet az emberek és a háziállatok számára is. Az elzáródott lefolyó korai figyelmeztető jelei a következők:

Büdös

Az első jel, amelyet észrevehetünk, egy szokatlan, csatorna szag. A legtöbb esetben ez a szennyvíz szag, előfordulhat, hogy betévedünk a fürdőszobába, és azon tűnődhetünk, hogy valaki elfelejtett-e lehúzni a WC-t, pedig a valóságban csak az eltömődött lefolyó miatt alakul ki ez a szag.

Túlfolyás

Valószínűleg megszoktuk, hogy a lefolyóban minden lefelé folyik. Ennek eredményeként elég riasztó látni, ahogy ennek az ellentéte történik és a víz visszafelé folyik. Ha a lefolyó túlcsordul, az azt jelenti, hogy időszerű egy duguláselhárítás a közeljövőben.

Csörgő hangok

A gurgulázó hangok azt jelzik, hogy a víz összegyűlik és nekinyomódik a csőnek. Ha ezt tapasztaljuk, akkor gyakran előfordul, hogy egy dugulás okoz problémát.

Lassú ürítés

Amikor leengedjük a mosogatót vagy zuhanyzót és észrevesszük, hogy a víz a vártnál hosszabb ideig megy le. Általában a probléma rosszabbodik, mintsem magától javulna, ami arra utal, hogy az elzáródás egyre nagyobb.

AZ ELDUGULÓ LEFOLYÁS OKAI

Bár a legtöbb ember megfelelően használja a lefolyókat, nagyon könnyű hibákat elkövetni. Esetenként a mindennapi használat is eldugult lefolyókhoz vezet. A gyakori okok a következők:

Piperecikkek

Bár a piperecikkek elengedhetetlenek, könnyen a lefolyó dugulásához vezethetnek. A nagyobb higiéniás termékeket természetesen nem szabad a WC-be dobni, hiszen azok szinte azonnal duguláshoz vezetnek.

Idegen tárgyak

Ha kis gyerek(ek) is laknak a lakásban, mindig fennáll annak a veszélye, hogy valami szokatlan dolog kerül a WC-be. A játékok és egyéb idegen tárgyak beszorulnak az U-kanyarba, ami eltömődést eredményez.

Főzőolaj

Semmilyen körülmények között ne öntsünk étolajat a mosogatóba, mert túl viszkózus ahhoz, hogy szabadon folyjon. Ehelyett összegyűlik és összetapad az ételmaradékkal, és dugulást okoz.

Élelmiszer-maradványok

Az étolajhoz hasonlóan az ételmaradékok sem tartoznak a vízelvezető rendszerbe. Ez különösen igaz a kávézaccra.

Ásványi felépítés

Amikor ásványi anyagok, például kalcium halmozódnak fel a csöveiben, ez összehúzódást okoz. Bár ez önmagában nem okozhat dugulást, megkönnyíti más típusú dugulások kialakulását.

Szappan

Bár a folyékony szappan nem okozhat eltömődést a lefolyóban, a szilárd szappandarabok beszorulhatnak a csövek belsejébe, amik végül elromlanak. Ennek megakadályozásának egyik módja a hálós huzalvédő használata a dugólyukak eltakarására.

Haj

A hosszú haj egyszerre áldás és átok. Amikor fürdőkádban vagy zuhany alatt mossuk a hajunkat, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy egy része kihullik. Ennek során más anyagokkal keveredik, és az eltömődött lefolyó egyik fő okozójává válik.

Természetes törmelék

Természetes törmelék hullhat a kültéri lefolyókba, különösen, ha nem használunk ereszcsatorna-védőket. Ez általában leveleket és gallyakat jelent, bár szennyeződést és szemcsét is tartalmazhat.

Macska alom

Amikor a macskaalom vízzel érintkezik, összetapad, majd kitágul. Ennek eredményeként a lefolyóba kerülő macskaalom valószínűleg dugulást okoz.

HOGYAN TISZTÍTSUK KI AZ ELDUGULÓ LEVEZETÉST

Az eltömődött lefolyó tisztításának módja attól függ, hogy mi okozta az elzáródást. Vannak otthoni duguláselhárítás módszerek, melyek közül lehet választani. Előfordulhat, hogy mindegyiket ki kell próbálnunk, mielőtt vízvezeték-szerelőt hívna.

Forrásban lévő víz

A forrásban lévő víz hasznos a zsír, kondicionáló és néhány egyéb piperecikk által okozott eltömődött lefolyók kezelésére. Ennek az az oka, hogy ezeknek az anyagoknak alacsony az olvadáspontja, és az extrém hő hatására felbomlanak. Forraljunk fel egy vízforralót vízzel, és öntsük le a lefolyóba, hogy elmozdítsuk az eltömődést.

Természetes tisztítószerek

Használhatunk természetes tisztítószereket, hogy pezsgő hatást keltsünk, amely feloldja a lefolyó dugulását. Öntsünk forró vizet a lefolyóba, majd adjunk hozzá egy csésze szódabikarbónát és egy csésze ecetet. Hagyjuk állni tíz percig, majd öntsük le még forró vízzel. A forró víz és a természetes tisztító keverék kombinációja feltörheti az eltömődéseket.

Maró tisztítószerek

Egyes üzletekben maró hatású tisztítószereket árulnak, amelyek erősebben lépnek fel a lefolyó dugulása ellen. Oldja a zsírt és olajokat, így ideális a keményebb dugulásokhoz. Mindig kövesse a csomagoláson található utasításokat, és szellőztesse ki a helyiséget, mielőtt elkezdi.

Ha az otthoni módszerek nem válnak be duguláselhárítás Budapest és bármely nagyobb város területén nagyon gyorsan elérhető.

A vízvezeték-szerelők hívásának okai közül az egyik leggyakoribb az eltömődött lefolyó és a duguláselhárítás. A kellemetlen szagoktól a vízig, amely egyszerűen nem folyik le, az eltömődött mosogatókon át mindenféle probléma kiváltó oka lehet egy dugulás. Ha azonban hagyjuk, hogy az eleinte kisebb problémák tovább súlyosbodjanak, könnyen hatalmas problémával állhatunk majd szembe, amin csak profik segíthetnek.…

A vízvezeték-szerelők hívásának okai közül az egyik leggyakoribb az eltömődött lefolyó és a duguláselhárítás. A kellemetlen szagoktól a vízig, amely egyszerűen nem folyik le, az eltömődött mosogatókon át mindenféle probléma kiváltó oka lehet egy dugulás. Ha azonban hagyjuk, hogy az eleinte kisebb problémák tovább súlyosbodjanak, könnyen hatalmas problémával állhatunk majd szembe, amin csak profik segíthetnek.…